Waarom balans belangrijk is tijdens het afvallen

Waarom balans belangrijk is tijdens het afvallen 

Om af te vallen zal je waarschijnlijk denken dat je op een streng en saai dieet moet, waarbij je voor een bepaalde periode uit slechts een aantal voedingsmiddelen mag kiezen. Maar, het is een fabeltje dat je alleen broccoli, kip en rijst mag eten om kilo’s kwijt te raken en gezonder te leven. Natuurlijk is een voedingspatroon met vooral fastfood niet aan te raden om jouw doel te bereiken. Maar een voedingspatroon met alleen maar groente, havermout en noten is voor de meeste mensen ook niet realistisch en al helemaal niet vol te houden.

 

Veel mensen willen een duidelijk antwoord op wat je nu wel en niet mag eten tijdens het afvallen, omdat dit richting en houvast geeft. Helaas ligt het niet zo simpel. Het gaat namelijk uiteindelijk om jouw totale voedingsinname. Maar niet getreurd: in deze blog geef ik hier meer uitleg over, zodat je toch richting en houvast hebt om jouw doel te bereiken.

 

Bestaat er zoiets als een ‘ongezond voedingsmiddel’?

Als je wilt afvallen, hoef je in principe geen enkel voedingsmiddel compleet te schrappen uit jouw voeding. Er bestaat eigenlijk niet zoiets als een ongezond voedingsmiddel. Wel kan je spreken van een ongezond voedingspatroon als je te vaak ongezonde keuzes maakt.

 

Om een voorbeeld te noemen, een koekje bij de thee hoeft niet ongezond te zijn, eet je een heel pak op en maak je hier een gewoonte van, dan wordt het een ander verhaal.

 

Het bestempelen van voedingsmiddelen als ‘goed’ en ‘slecht’ kan zorgen voor een slechte relatie met eten, wat kan resulteren in een ‘alles of niets’-mindset. En hier zul je geen blijvend gezond leefpatroon bereiken.

 

Maar wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander. En er zijn mensen die het wel degelijk fijn vinden om een bepaalde indeling te maken tussen ‘goede’ en ‘slechte’ voeding. Dit geeft dan een zekere richting waardoor je jezelf nieuwe gewoontes aanleert. En begrijp me niet verkeerd; wil je afvallen, dan zal het je waarschijnlijk helpen om vooral te kiezen voor de minder bewerkte voedingsmiddelen, die veel belangrijke voedingstoffen bevatten. Deze voedingsmiddelen zorgen voor een goede verzadiging en zorgen daardoor vaak ook voor een lagere calorie inname. Daarnaast leveren deze voedingsmiddelen een bijdrage aan jouw algehele gezondheid. Maar voor veel mensen helpt het door niet al te streng te zijn voor jezelf, zodat je ook kunt genieten van eten zonder daar een schuldgevoel aan over te houden. Het uitsluiten van bepaalde voedingsmiddelen kan er namelijk voor zorgen dat je nog meer verlangd naar die producten en kan een eetbui in de hand werken.

 

Langetermijnvisie 

Tijdens het afvallen helpt het je om een voedingspatroon na te streven dat bij je past en dat je vol kunt houden, ook nadat je bent afgevallen.

 

Stel, je bent in een periode van 12 weken afgevallen door alleen maar super gezond te eten, zonder ruimte voor traktaties en snacks, en dit heeft je tegelijkertijd heel veel moeite gekost. Dan zal het waarschijnlijk lastig zijn om jouw gewicht te behouden na het afvallen, omdat je geen gewoontes hebt aangeleerd die je kunt volhouden voor de lange termijn.

 

We kunnen daarom concluderen dat het niet gaat om een enkel product, maar om jouw totale voedingsinname dat overeenkomt met jouw doelstelling. Dus wat je in totaal aan voedingstoffen en calorieën hebt binnengekregen op een dag of week, dat nodig is om jouw doel te behalen. Ook tijdens het afvallen kun je dus blijven genieten van eten, maar een persoonlijke strategie is hierbij wel van belang. Wil je hier meer over weten? Ik leg je graag uit hoe dit in z’n werk gaat. Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek en kom erachter wat ik voor jou kan betekenen om jouw doel te behalen.

Over PT ROOM

Op zoek naar een personal trainingclub waar gezondheid, motivatie én gezelligheid centraal staan? Dan ben je bij PT ROOM aan het juiste adres.